In memoriam Ine Meissner

Ine Meissner-Kist 15 maart 1945 – 9 juli 2023

Wat voor bijzonder mens was Ine Meissner-Kist. Ine is decennia lang lid van de operettevereniging Veendam-Wildervank geweest. Zij heeft ook decennia lang verantwoordelijkheid gedragen als bestuurslid voor onze vereniging. Zij kon de zaken nuchter bekijken en gaf duidelijk haar mening over die dingen. Niet dat ze op de voorgrond wilde. Nee, integendeel, ze bleef het liefst op de achtergrond, maar altijd zeer betrokken en oprecht. Mopperen kon ze ook, maar doordrammen deed ze niet. Ze was een stille, drijvende kracht in het bestuur. Van alle muziekmarkten thuis. Als de vereniging een partituur nodig had, van welke operette dan ook. Ine had het. In het begin van haar operette leven stond ze veel met het koor op het toneel. Maar in de latere jaren van de vereniging was ze met overgave bezig als souffleuse. Achter haar tafeltje, vol met snoep/drop, riep ze dan de teksten. Zo was ze nauw betrokken bij iedere uitvoering van de vereniging.

Ze stond klaar als er af en toe wat mis ging in de vereniging. Zij had altijd een luisterend oor en probeerde de zaken op te lossen. Op Ine kon je rekenen. Jarenlang was ze de secretaris van de vereniging. De jaarverslagen waren geen uitgebreide vertellingen van wat er dat jaar gebeurd was, maar een opsomming van feiten. Zoals de herhaalde bijeenkomsten met Euterpe, de zustervereniging uit Leer. Op de gemeenschappelijk bijeenkomsten kon ze genieten van de zang en dans. Al moet ik zeggen dat het dansen van haar wel meeviel. Ze keek er liever naar.

Ze kon piano spelen. Als ze dan gevraagd werd om iemand te begeleiden, op een intern ovw-feestje bijvoorbeeld, dan kon ze het daar wel eens moeilijk mee hebben. Je kwam dan al gauw op de verafschuwde voorgrond. Met een clownsneus op ben je dan natuurlijk iemand anders en dan kon ze genieten.

Bij de uitvoeringen was ze jarenlang de drijvende kracht van de tombola’s. Toen Ine na een zware hartoperatie, jarig was, hebben de leden voor haar een lied op de melodie van “Wien, Wien nur du allein” gezongen. Ik wil u de tekst, geschreven door Miranda Bolhuis, niet onthouden:

Ine, Ine jij alleen, trouw en loyaal, zo is er niet één

Liefst altijd op de achtergrond, heerlijke, grappige mopperkont. Nuchter, betrokken, ad rem bovendien, is Ine, Ine Ien.

Voor ons OVW, tel jij dus voor twee, de stille drijvende kracht

Jij staat altijd klaar, houdt ons bij elkaar, soms fel, maar van binnen heel zacht

Operette voorop, je tafel vol drop, de clownsneus, tombola en lol

Nooit op het toneel, maar voor ons essentieel, want jij kent dus echt elke rol

Afgelopen jaar met Kerst, bleek ze ernstig ziek te zijn. Er werd gevreesd voor haar leven. Sterk als ze was, kwam ze daar weer bovenop. Maar de bacterie die ze had opgelopen, bleef haar parten spelen. Ze kwam in “de Veenkade” terecht.

De operettevereniging heeft haar daar erelid gemaakt vanwege haar enorme verdiensten. De oorkonde hing de laatste weken van haar leven tegenover haar bed aan de muur.

Op 9 juli 2023 overleed ze: Ine Meissner-Kist is niet meer. Maar wij zullen haar nooit vergeten.

Namens alle leden, Cobus Oosting