Frühjahrsparade (2015)

poster-a3-def-aangepast

Het verhaal

Frühjahrsparade speelt zich af in Wenen omstreeks 1910.

De enigszins naïeve Marika is er van overtuigd dat korporaal tamboer en componist Willi de liefde van haar leven is. Hij denkt er net zo over. Maar hun wederzijdse liefde wordt op de proef gesteld; op het liefdadigheidsbal in het park, waar ook de keizer aanwezig is, wordt een opzwepende compositie van Willi gespeeld, waardoor alle genodigden zich te buiten gaan aan buitensporige dansbewegingen en amoureuze escapades. Gravin Klothilde Lucretia von Laudegg is de organisatrice van het bal en vastbesloten om de compositie te vernietigen en de daders van dit debacle op te sporen.

Eerste luitenant Gustav von Laudegg is de neef van Klothilde en heeft een liefdesaffaire met de beroemde Weense zangeres Mimi Traumgarten. Zijn tante heeft heel andere plannen met hem en probeert de relatie te verbreken. Wanneer zij daar inderdaad in slaagt moet Gustav erg veel doorstaan om haar terug te winnen.

Thérèse Hübner is de eigenares van de bakkerij waar haar nichtje Marika (sinds kort)werkt. Ze heeft een aanbidder in hofmaarschalk Artur Neuwirth Hofrath. Deze is al twintig jaar verliefd op haar, maar heeft dat nooit durven uiten. Nicht Marika probeert daar wat aan te doen. Kapper en overbuurman Swoboda heeft een absolute hekel aan de hofmaarschalk en probeert de liefdespogingen van Neuwirth te saboteren. De onhandige bakkersknecht Fritz begrijpt niets van liefde en ziet alleen maar drama’s.

Friedrich Pancratius von Laudegg is Grootkamerheer bij de keizer en de man van Klothilde. Als hij verneemt dat zijn vrouw achter zijn rug om allerlei acties onderneemt, is de maat vol. De pantoffelheld ontpopt zich tot doortastend leider en overspeelt zijn hand.

Keizer Franz Joseph heeft zo zijn eigen gedachten over de compositie, die op het liefdadigheidsbal ten gehore is gebracht. Hij blijkt een keizer met een vooruitziende blik, die nog lang niet versleten is.

Rolverdeling / medewerkers

Marika Szapari
Willi Sedlmeier
Mimi Traumgarten
Gustav von Laudegg
Thérèse Hübner
Fritz / Keizer
Neuwirt Hofraad
Swoboda / Otto
Klothilde von Laudegg
Friedrich von Laudegg
Presentatrice
Waarzegster / kapelmeester
Kappersklant / Sweinsteiger
  Nomi Leutholff
Ed Spanjerberg
Marja ten Horn
Cobus Oosting
Alma Bakker
Joop Jansen
Luurt Boer
Teijo Doornkamp
Kitty van Zanten
Ed Meijer
Laura ten Horn
Jeanet Kingma
Jurrie Weijer
Bevolking   Koor OVW
Dirigent
Regisseur
Regieassistent
Repetitor
  André Cats
Jan Houwing
Riek de Vries
Erik Kammenga
Ballet   Oxygym
Souffleuses
Orkest
Grime
Kostuums
Decor
Licht en geluid
  Hillie Boer, Amske Zijlstra
Operette begeleidings orkest
OVW
OVW kostuumcommissie – ADO Paterswolde
OVW decorcommissie
TD Cultuurcentrum